28-08-2011

Vervolg

Hola!

Weer eens tijd voor een berichtje, maar deze keer zal ik niet zoveel te vertellen hebben omdat het leventje hier op zijn gemakje verdergaat en ik niet teveel in herhaling wil vallen.
Op 15 augustus begon er weer een nieuwe schoolweek en ik had geluk want we moesten de klasfoto's nemen. In België neemt dit misschien vijf minuten, maar hier moet het goed zijn dus doen ze er zowat 2u over. Geen les dus ik zeg geen nee. Verder is school dus nog altijd saai want ik verveel me soms echt heel hard.
Op 19 augustus was er op 's avonds op school opnieuw een festival. Deze keer moesten de verschillende jaren tegen elkaar dansen, een wedstrijdje dus. Omdat het promojaar geen tijd had om een nieuw dansje ineen te flansen, dansten we hetzelfde als op la Verbena de week voordien. Hoewel het de prepromocion was dat met de eerste plaats ging lopen, heb ik me toch goed geamuseerd en ik vond het dansen om de een of andere reden veel leuker dan op la Verbena. Omdat ik heel moe was van de hele week besloot ik maar niet naar la continuacion te gaan en blijkbaar was het niet zo leuk dus heb ik een goede keuze gemaakt.
De volgende dag zouden we ook naar Lago Titicaca gaan dus ik moest toch wat uitgeslapen zijn. Om 7u45 stond ik klaar om te vertrekken, maar het was uiteindelijk pas 9u15 eer we weg waren. Voor niets zo vroeg uit bed, maar goed. Na een halfuurtje rijden, was er opeens een probleem met de auto dus konden we ons reisje niet verderzetten en keerden we terug. Om er toch nog een familiedag van te maken, gingen we chicharron eten, een lekker vleesgerecht, gingen we daarna met quads rijden en tenslotte gingen we nog naar de zoo, die ongelooflijk zielig was. Een heel grote oppervlakte, maar ontzettend kleine kooien en de dieren zagen er echt ongelukkig uit. Ik ben niet echt een al te grote dierenvriend, maar dit vond ik toch echt niet dierlijk.
Op zondag ging ik met oma Susu en mijn nonkel uit Santa Cruz naar de markt op de Prado en 's avonds zijn we naar het zwembad geweest.
Dinsdag 23 augustus had ik dan opnieuw een test van Spaans, nu van intermedio en ik haalde 68% wat niet zo heel goed is, maar het waren allemaal onregelmatige werkwoorden dus het was lastig om te studeren. Daarna met twee Vlamingen nog iets gaan drinken in een gezellig frans cafeetje.
Op woensdag was er dan een klein feestje voor mijn broer Eduardo die binnenkort vertrekt naar Duitsland. We hebben wat gegeten, wat pingpong gespeeld, maar de vermoeidheid van naar school gaan begint toe te slaan dus ik was blij wanneer ik in mijn bedje lag.
En verder niet zo heel veel noemenswaardig gedaan.

Volgende week vrijdag vertrek ik dan voor die drie weken vrijwilligerswerk met de school en daar kijk ik wel echt naar uit nu. Het zal een goede gelegenheid zijn om mijn Spaans bij te schaven en de mensen beter te leren kennen. Velen zijn wat gestresst (hoe schrijf je dit?) voor de reis, maar ik zie het wel zitten. Zo erg kan het toch niet zijn zeker.
Straks hebben we nog een verjaardagsfeestje en morgen wordt waarschijnlijk een rustige dag. Ik probeer ook foto's online te zetten, maar ik verlies steeds mijn verbinding. Ik blijf echter proberen.

Zo, jullie zijn weer bij. Het volgende bericht zal voor binnen een maand zijn, wanneer ik terug ben van mijn reisje.

Chau!

27-08-2011

Een weekdag in Bolivia

Dit is hoe een weekdag er hier op dit moment uitziet:

6u45 - 7u00         Opstaan
7u00 - 7u30         Klaarmaken voor school en ontbijten
7u30                    Vertrek naar school
8u00 - 10u45       Drie eerste lesuren
10u45 - 11u25     Recreo: er is een winkeltje op school waar alle soorten koekjes, chips, snoep,
                            gebakjes worden verkocht en je kan ook frieten, hamburgers, pizza ed kopen, allemaal
                            voor heel democratische prijzen
11u25 - 14u10     Drie laatste lesuren
14u10                  Naar huis om te eten of iets anders gaan doen
...
22u00                  Ik heb veel slaap nodig en een stad is nog vermoeiender, dus ik kruip hier altijd vrij
                            vroeg onder de wol

Er komt nog een bericht van de afgelopen weken voor ik volgende week vrijdag vertrek voor drie weken.

Hasta luego!

23-08-2011

Wist je dat...

Veel dingen vallen mij hier op omdat ze anders zijn dan in België en af en toe zal er dus een wist je datjes komen met een nieuwe lading aan ondervindingen.
  • school vanaf vandaag om 8u begint ipv 8u30 omdat het nu 'zomer' wordt en dit niet wil zeggen dat ik dan ook een halfuur vroeger gedaan heb, alle lesuren duren gewoon 5 minuten langer
  • ik een zwembad heb op school
  • mijn school hier eigenlijk heel groot is als ik er zo over nadenk
  • wc-papier niet in het toilet, maar wel in de vuilbak wordt gegooid
  • de chocolade hier over het algemeen niet zo heel lekker is en ik blij was met de kleine voorraad van Charlotte, die nu jammer genoeg op is
  • mijn Spaans nu wel echt aan het beteren is en ik mijn best doe om het toch altijd eens te proberen voor ik iets in het Engels zeg
  • veel mensen op school Frans leren en dan met mij Frans willen spreken (en ik hen soms heel moeilijk kan verstaan)
  • ik hier echt bijna dagelijks reclame krijg op mijn gsm
  • de leerkrachten hier met hun voornaam of een bijnaam worden aangesproken en sommigen zelfs door de leerlingen met een kus begroet worden
  • ik hier nog nooit te laat op school ben gekomen
  • er op school geen wc-papier is
  • hier een vlaamse politieserie gedubt in het Spaans op tv is (weet wel niet precies welke serie het is)
  • ik tijdens de les kruiswoordraadsels oplos om de tijd te doden (dank u zusje)
  • de lessen precies saaier om saaier worden
  • de leerkrachten mij toetsen laten meemaken, maar ik er natuurlijk niet veel tot niets van bak (maar dat gelukkig niet zoveel uitmaakt)
  • er mensen verkleed als zebra op straat lopen om de mensen veilig over te laten (zebrapaden worden hier door de auto's namelijk nogal vrij hard genegeerd)
Ik hoop maar dat jullie mijn blogberichten nog niet beu zijn want ik ben nog lang niet van plan ermee op te houden!

Hasta luego!

13-08-2011

De eerste maand zit erop

Hallo Belgie!

De eerste maand zit erop, dus nog tien te gaan. De tijd lijkt altijd sneller en sneller te gaan en dat lijkt me een goed teken!

Wat heb ik de laatste twee weken gedaan?
Ik heb de eerste keer LO gehad op school, maar na nog geen 15 minuten moest ik het al opgeven. Het was niet bepaald zwaar, maar door die hoogte lukte het niet echt en was het beter om erbij te gaan zitten.
Donderdag 4 augustus had ik dan mijn eindtest Spaans en het was wel goed gelukt. Enkele dagen geleden kreeg ik mijn score en met 97% had ik de beste score van de Vlamingen. Goed he! Jammer genoeg wilt dit niet zeggen dat het praten en communiceren in het Spaans zoveel beter gaat. Ik doe mijn best, maar de verleiding om Engels te spreken blijft toch nog altijd heel groot. Maar de drang om Spaans te kunnen praten blijft groeien dus ik ga er eens echt werk van maken nu!
De lerares van Spaans had homemade empanadas meegebracht en die waren heel lekker. De beste dat ik hier tot nu toe gegeten heb. Misschien dat we eens bij haar thuis gaan samenkomen zodat ze ons kan leren hoe ge dat moet maken. Daarna ben ik met de twee Vlaamse meisjes en twee andere meisjes mijn nagels laten gaan lakken. Dat kost hier toch geen geld en dat leek ons wel eens fijn. Ik vond het nu ook niet speciaal goed gedaan bij mij eigenlijk dus ik ga er geen gewoonte van maken.
Vrijdag 5 augustus had ik geen les omdat het de volgende dag onafhankelijksdag was en er dan een parade gehouden werd met bijna alle scholen van La Paz. En zoals velen waarschijnlijk al gezien hebben op facebook mocht ik mijn uniformpje aantrekken. Die schort draag ik dus elke dag, maar gewoon over mijn kleren, de hakken en blote benen laten we dan achterwegen. Eigenlijk was het wel een beetje belachelijk want we hebben daar echt twee uur staan wachten tot het onze beurt was en de parade lopen duurde misschien tien minuten. Na de parade ben ik met enkele mensen van mijn klas empanadas gaan eten. Mijn broers waren in de buurt dus ik kon met hen in de auto naar huis dus dat was een meevaller. In de namiddag ben ik dan naar de repetitie geweest voor la verbena, een festival op school dat nu vrijdag was. En 's avonds was er dan een feestje met de mensen van la promocion en dat was eindelijk eens een feestje waar wat meer ambiance was. Want gewoon zitten en drinken is ook maar saai op den duur. Ze hebben mij wat cumbia geleerd, maar er valt nog veel te leren. Het was een leuke avond, maar omdat ze opeens waren beginnen vechten, was het vrij vroeg gedaan. 
De zaterdag heb ik niet veel gedaan tot 16u. Dan moest ik samenkomen om een werkje te maken voor school met enkele meisjes van mijn klas. Dat was eigenlijk vrij saai, maar kom. Daarna ging ik opgehaald worden door mijn broer, maar ik heb er wel een uur op moeten wachten. Het was dus vrij laat al toen ik thuiskwam dus heb ik snel iets gegeten en daarna had ik met drie Vlamingen en de Boliviaan die een jaar in Belgie was geweest afgesproken om eerst iets te gaan drinken en daarna naar Forum te gaan, een vrij populaire discotheek hier, maar ik heb er toch ook al veel negatieve dingen over gehoord. Jammer genoeg deden ze deze dag heel moeilijk omdat het de onafhankelijkheidsdag was en er veel volk was. Na lang proberen raakte ik dan toch ook binnen, maar omdat een van de Vlamingen maar niet werd toegelaten, gingen we terug naar buiten en zijn we opnieuw iets gaan drinken. Het was toch nog een fijne avond uiteindelijk.
En zondag ging ik dan naar een soort van boekenbeurs hier en dat was echt ongelooflijk saai. Amaai. Hoewel ik thuis ook niet veel te doen had, was ik toch blij om thuis gewoon wat tv te kijken. 
En dan terug een nieuwe schoolweek. Ik had geen Spaanse lessen dus kon ik naar de repetities gaan voor la verbena. 
Op woensdag was er dan ook een welkomstfeestje van AFS. Te voet doe ik er normaal 10 minuten over om aan het kantoor te geraken, maar omdat het avond was ging ik met de taxi en deed ik er 30 minuten over. Ik was niet zo zeer op tijd vertrokken omdat de Bolivianen normaal toch altijd te laat komen, maar ze waren toch al bezig toen ik aankwam. Maar ik heb als argument dat ik me aan de cultuur aanpas. We kregen de regels nog eens te horen en wat extra tips en we kregen ook onze counselor. Dat is de persoon die ge tijdens het jaar regelmatig eens moet opzoeken om gewoon eens te praten of als ge problemen hebt, is het de bedoeling dat ge eerst naar die persoon gaat alvorens naar AFS te stappen. En mijn counselor is de Boliviaan die in Belgie was, dus dat is wel dik in orde. Daarna zijn we nog naar het huis van mijn counselor gegaan om iets te drinken. Allemaal heel gezellig. 
Licht aangeschoten, kwam ik thuis en in plaats van in mijn bed te kunnen kruipen, waren ze aan het wachten in de keuken tot het twaalf uur was want dan was het de verjaardag van mijn gastmama. Dus eerst nog een stukje taart gegeten en wat gebabbeld en daarna eindelijk in bed.
De volgende dag op school moest ik verkleed als smurf eten gaan vragen bij de kleine kindjes op school voor het trabajo social. Het was wel grappig, maar de blauwe shmink van ons gezicht vegen was iets minder leuk. Er was even stress dat we enkele dagen met een lichtblauw gezicht zouden moeten rondgelopen hebben. 
En dan gisteren (vrijdag) was er geen les omdat alles klaargemaakt moest worden voor la verbena. Wij van de promo moesten wel op school zijn in de ochtend, maar we hebben toch een beetje langer geslapen. Eerst alle tafels en stoelen klaarzetten en daarna nog wat gerepeteerd voor de dansjes. Thuis gaan eten, naar de Spaanse les en dan terug naar school om cola te gaan verkopen. We moesten maar twee flessen leeg krijgen, maar we hebben er toch nog lang over gedaan. Daarna wat gegeten, rondgelopen en dan moesten we dansen. Het was wel heel leuk want de sfeer onder de promos was echt geweldig. Ik was blij dat ik uiteindelijk toch meedanste want het was echt tof. Daarna trad Octavia op, een van de populairste bands van Bolivia en die zijn nog wel goed. Alleen was ik het tegen het einde wel wat beu want ik kon natuurlijk nooit de tekst meezingen zoals alle anderen. Daarna was er dan ook nog een feestje bij iemand thuis, maar iedereen was vrij moe dus het was nogal een dooie boel. Mijn gastbroer had echter nog vrij veel energie dus we zijn nog vrij lang gebleven. Om 4u30 lag ik dan eindelijk in mijn bed. 
En dan vandaag uitgeslapen en lui geweest en dit bericht geschreven en straks waarschijnlijk naar Forum, als we binnen geraken ten minste.

Zo, dat was het weer eens!

Tot de volgende!

02-08-2011

En we gaan verder

Hola!

We zijn alweer een week verder, dus tijd voor een nieuw berichtje.
Op school gaat alles zijn gewone gangetje (of toch wat hier gewoon is), maar de lessen worden nu wel zeer saai. Het is eigenlijk een beetje stom dat ik in biologie zit op school, want dat is de klas waarin de mensen nog werken tijdens de lessen en ik heb echt heel veel biologie en chemie. Hoewel het allemaal wel herhaling is van wat ik heb gezien in Belgie, kan ik meestal toch niet volgen wat de leerkrachten daar allemaal staan te verkondigen en begrijp ik soms echt niet wat een oefeningen hier gemaakt worden.
Op dinsdag had ik geluk. We gingen een universiteit bezoeken dus ik had alleen maar de laatste twee uur les. Niet dat het heel interessant was op de universiteit, maar ja geen les he. Omdat we in de namiddag ipv spaanse les musea gingen bezoeken, kon ik eerst naar huis om eens middag te eten en ik heb iets typisch van hier gegeten. Het heette iets zoals platinia, maar ben de naam wat vergeten. Het was een waterige soep met aardappelen, ajuin, vlees, ei, ... en heeft me wel gesmaakt. Daarna dan snel met de taxi naar Plaza Murillo waar we hadden afgesproken om de musea te gaan bezoeken. De tijd dat we wachtten op de rest, was ik overweldigd door de enorme hoeveelheid duiven er op dat plein zaten. Echt heeeel veel. De musea zelf waren niet al te bijzonder vond ik. Meestal nogal klein en ja niet zo heel interessant, maar we moesten het toch eens gezien hebben. Daarna gingen we nog even naar Iustus, een toeristische straat waar heel veel leuke dingen worden verkocht zoals tassen en pennenzakken in alle kleuren van de regenboog. Ik heb nu nog niets gekocht, maar ga zeker meer tegen het einde van mijn jaar hier souveniers inslaan. Een deeltje van dit deel van de stad is ook de heksenstraat en daar worden allemaal stenen ed verkocht die speciale krachten zouden hebben. Mijn oudste broer vertelde dat je er ook je toekomst kon laten voorspellen en dat hij daar eens met mij naartoe zou gaan. Om de dag af te sluiten gingen we met enkele Vlaamse AFSers en een Duitser naar cafe Beirut, waar ik mijn eerste boliviaans bier heb gedronken, namelijk Paceña. En ik moet zeggen dat dat best wel lekker was.Het was een gezellige avond.
's Nachts was iets minder gezellig, want mijn maag had het typische gerecht niet zo goed ontvangen. De volgende ochtend ging het al een heel pak beter, maar ik besloot toch maar geen risico te nemen en een dagje thuis te blijven. Vermits de gordijnen in mijn kamer niet veel licht buitenhouden, heb ik niet echt lang kunnen uitslapen en heb ik me toch aardig verveeld. Naar de spaanse les ben ik wel gegaan want ik moest het huis uit en de lessen zijn wel vrij belangrijk. Ik kroop vroeg mijn bedje in.
Op donderdag was het plan om met de AFSers naar iemands huis te gaan en daar een filmpje te kijken, maar we hadden een hongertje dus gingen we eerst naar Megacenter, waar we chicken wings gingen eten in Factory (het amerikaanse restaurant waar ik de eerste avond hier ging eten) en als dessert aten we een zalige brownie met ijs. Ik denk dat ik hier vaste klant ga worden voor die brownie. Omdat het al wat laat werd om nog een film te gaan kijken, hebben we gewoon wat rondgehangen in Megacenter en daarna ben ik voor het eerste helemaal alleen met de minibus naar huis gegaan. Het rook er niet al te fris, maar ik was al blij toen ik me kon orienteren en vlot thuis geraakte, mooi op tijd.
Vrijdag was het de verjaardag van de school en was het het eerste lesuur zangstonde in de sportzaal. Veel verstond ik er niet van, maar ik vond het wel hilarisch hoe de jongens uit volle borst het schoollied (ik vermoed toch dat het dit lied was dat ze zongen) meezongen. Jammer genoeg besloot ik 's ochtends om mijn fototoestel niet mee te nemen, dus kon ik geen foto nemen van het event, maar er zullen er nog volgen. 's Avond ben ik dan met mijn gastgezin en een ander gezin gaan eten. Wat best wel grappig was, was dat het menu op een Ipad stond, maar dat mijn pastaschotel bijvoorbeeld maar 3,30 euro kostte. Het was wel lekker, maar zoveel olie! Daarna gingen we nog naar de bowling en ik heb heel slecht gespeeld, maar het was wel leuk. We kwamen rond 2u thuis en ik was echt doodmoe.
Zaterdagochtend heb ik mijn kamer wat opgeruimd en in de namiddag ben ik met mijn gastvader naar de Entrada de Universidad gaan kijken. Dat is een parade waarin typische dansen van Bolivia worden gedanst. Jammer genoeg volgden de groepen nogal traag op elkaar op en scheen de zon plat in mijn gezicht, dus ik was toch ook weer blij als we naar huis gingen. Heb heel veel foto's genomen en de kabel is onderweg dus hopelijk volgen er snel foto's. Daarna zijn we naar het zwembad geweest en heb ik enkele lengtes gezwommen. Veel kon ik echter niet zwemmen, want ik was echt meteen bekaf. Maar ik vond het wel fijn dus ik denk dat ik hier regelmatig eens ga gaan zwemmen, kwestie van de fysiek wat op peil te houden. 's Avonds keken we naar The Dead Poets Society en aten pizza. Mijn ogen vielen alweer toe, dus sliep snel in.
De volgende ochtend moest ik normaal met mensen van mijn klas samenkomen om een of ander werk voor school te maken, maar net toen ik klaar was om te vertrekken, kreeg ik te horen dat het niet doorging. Voor niks opgestaan dus en het werd weer een vrij saaie dag. 's Avonds ben ik dan nog met mijn gastvader bij familie op bezoek geweest waar ik op de WII heb gespeeld en daarna nog even naar de supermarkt. Ik dacht dan nog een filmpje te kijken op de televisie, maar hij was gedubt dus besloot ik maar te gaan slapen.
En dan vandaag was een heel leuke dag. Tijdens de spaanse les kwam er opeens een Boliviaan langs die twee jaar geleden in Belgie was en verbazend goed Antwerps sprak (hij had hier gewoond dus dit was Nederlands voor hem). Echt we waren heel verbaasd dat iemand op een jaar tijd zo goed Nederlands kon leren! Hij kwam langs om de Vlamingen hier te leren kennen en dus gingen we iets drinken. Het was heel gezellig en zullen hem hier waarschijnlijk nog vaak zien. Daarna moest ik te voet naar huis en wonder boven wonder heeft mijn gevoel mij in de juiste richting gestuurd.
Hoewel alles hier in orde is, mis ik Belgie toch ook wel. Vooral wanneer ik niets te doen heb, is het niet altijd gemakkelijk. Maar telkens wanneer ik de Vlamingen zie tijdens de spaanse les kikker ik weer helemaal op en zie het weer helemaal zitten.
Iets om naar uit te kijken hier is het trabajo social met de school. Van 26 augustus tot 16 september gaan we dan naar the middle of nowhere, waar we vrijwilligerswerk gaan doen. Ik denk dat we gaan helpen met het opbouwen van een dorp, maar ben niet helemaal zeker. Er is geen douche, geen wc en het gaat er vermoedelijk heel warm zijn omdat het in de laagvlakte is (ergens in de buurt van Trinidad), maar iedereen dat het ooit al gedaan heeft, zegt dat het echt een superervaring is dat je nooit meer vergeet. Het zal hard worden, maar ik zie het wel zitten.
Ik ben ook voor de eerste keer afgezet door een cholita (typische vrouwtjes met bolhoeden). Ik kocht een telefoonkaart, maar die was al eens gebruikt. Gelukkig was het maar 1 euro waard, dus zo erg was het niet, maar volgende keer zal ik toch beter opletten.

Zo, jullie zijn weer helemaal bij!

Tot de volgende!