21-07-2011

Zondag en eerste schooldagen

Hola!

Alles gaat nog altijd goed hier en ik begin al wat gewoon te worden aan hoe ze hier leven enzo. Op dit moment is het avond en houden ze hier in de straat een betoging voor meer werk ofzoiets en ze schieten vanalles af dus dat is wel wat angstaanjagend. Het is niet abnormaal dat er betogingen zijn tijdens de dag, maar 's avonds hebben ze dat hier nog maar zelden meegemaakt. Hopelijk is het snel over.
Zondag is het hier familiedag. In Belgie misschien ook een beetje, maar hier is het wel extremer. We zijn ergens iets gaan eten in het lager gelegen (2500m) en warmere gebied van La Paz. Ook de oma, die ze hier Susu noemen, was mee. We hebben heel lekker varkenvlees gegeten, dat op een speciale manier wordt klaargemaakt. Dat was echt heel lekker, maar daarbij was er ook een soort van gepofte mais ofzo en dat vond ik minder lekker. Nogal droog en dat had niet zoveel smaak. Ik heb mijn bord niet kunnen leegeten wat hier zowat mijn gewoonte is geworden. Normaal probeer ik altijd alles op te eten, maar ik heb hier nooit echt honger en ik zit snel vol. Maar ik begin mijn eetlust terug te vinden!
Na het eten zijn we nog wat gaan rondrijden en het is hier echt supermooi. Altijd tussen de bergen, maar ze zijn altijd anders. En als dessert zijn we nog ergens een ijsje gaan eten langs de kant van de weg. Ik moest kaneelijs in kaneelwater eens proberen en dat was nog wel lekker, maar zo een gans ijsje was wel wat veel. 
Tegen dat we terug thuis waren was het alweer avond en hebben we niks speciaals meer gedaan denk ik. 
Op maandag was het dus nog geen school en kon ik nog een keer uitslapen. In de voormiddag heb ik niets speciaals gedaan en in de namiddag ben ik met mijn broers naar San Miguel gegaan en hebben we daar de stad wat verkend te voet ipv met de auto. We hebben een ijsje gegeten en zijn dan iets gaan drinken. Ik ben die avond niet te lang opgebleven want de volgende dag moest ik vroeg opstaan om naar school te gaan.
Ik ga hier naar San Ignacio en dit is een priveschool. School begint om 8u30, dus dat valt nog goed mee. Om 8u moeten we vertrekken en we nemen de taxi omdat we altijd met meerdere mensen van hier in de buurt zijn en dat dan niet zoveel kost. 3 bolivianos wat gelijk is aan 30 cent. Ik zit ook op school met twee andere buitenlanders, iemand van Belgie en iemand van Frankrijk en dat is wel leuk! School is hier ook echt chaos! Ik en de twee anderen moesten eerst alles in orde brengen en daarna hebben ze ons in een klas gezet. We zitten alle drie in de klas biologie, dat is voorbereiding op dokter. We konden niet echt kiezen omdat de andere klassen al te vol zaten, maar uiteindelijk maakt dat ons allemaal niet zoveel uit. Toen we de klas binnenkwamen, zwaaide iedereen enzo dus dat was wel grappig. We zitten met ongeveer 40 in de klas en dat is echt veel. En vermits iedereen babbelt en rondloopt, is het echt een kakkafonie. Er zitten ook enkele meisjes in onze klas die net terug zijn van een uitwisseling naar Duitsland en die hebben ons goed opgevangen. 
Ik heb 6 lesuren per dag van telkens 40 minuten. Drie uur voor de pauze en drie uur daarna. Van de meeste lessen heb ik tot nu toe nog niet veel begrepen, maar biologie vandaag kon ik wel volgen. 
We moeten ook geen uniform dragen, maar de meisjes moeten wel elke dag een soort van witte labojas dragen. Maar er zijn verder geen regels over hoe ge die moet dragen dus dat valt allemaal wel mee. 
School is gedaan om 14u10 en daarna moet ik meteen naar de spaanse les gaan, die al om 14u30 begint. Het is ongeveer 20 minuten rijden, dus we moeten meteen vertrekken. Tijd om te eten hebben we ook niet echt. Dinsdag hadden we nog geen les, maar moesten we wel een test afleggen. Dat was niet zo moeilijk, ik had nog veel juist. Daarna werden we in groepen ingedeeld en het is wel grappig dat alle vlamingen in basico zitten en de mensen van Duitsland en Frankrijk in intermedio zitten. Na de test werd iedereen opgehaald door zijn broer of zus die volgend jaar ook naar het buitenland gaat en die elkaar dus kennen van de activiteiten van AFS hier, dus zijn we allemaal samen naar het huis van een meisje gegaan, waar we iets gedronken hebben en daarna zijn we nog pizza gaan eten. Het was een heel gezellige namiddag en het was zooo leuk om nog eens een leuk gesprek in het Nederlands te voeren! Om 19u30 kwamen we dan eindelijk thuis en ben ik vrij snel in slaap gevallen op mijn bed. 
Woensdag (vandaag) was het iets zwaarder om op te staan, maar het is gelukt! We hadden ook sport vandaag, maar vermits ik nog geen sportuniform had, mocht ik niet meedoen. Niet dat ik dat heel erg vond. Voor de rest gewoon een ganse dag les gehad en daarna naar de spaanse les. Het was goed en interessant. We hadden even pauze en zijn snel iets gaan kopen om te eten. Ik heb een empalada gegeten met kip en patat in en dat was heel lekker. Ze verkopen dat hier op zowat elke hoek van de straat en kost naar 25 cent. 
Daarna naar huis waar ik wat tv heb gekeken en dan ben ik met mijn gastmoeder even gaan wandelen buiten. 
Dat is het zowat voor de voorbije dagen. Het weer is hier nog altijd goed. 's Morgens en 's avonds koelt het wel heel fel af, maar gedurende de dag is het open hemel en brandt de zon heel hard. 

Tot de volgende!

2 opmerkingen:

  1. Katrien De Geyter22 juli 2011 om 23:44

    hoihoi evi, Katrien hier van Maaseik volleybalstage (als je me niet vergeten bent) als ik dit hier allemaal lees ben ik toch wel wat jaloers hoor, maar ik weet gewoon dat je u daar gaat amuseren ( alais , neen ik vergeet niet snel (;) gelieve nogveel te posten zodat ik wat op de hoogt blijf en u zo niet te hard moet missen !
    groetjes Katrien !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heyla,

    het gaat u daar precies goed af! ;-)
    Amuseer u nog goed en vergeet niet regelmatig iets te posten e! ;-)

    groetjes

    Lies

    BeantwoordenVerwijderen